Русия категорично напуска Съвета на Европа до края на годината

Председателят на международния комитет на Държавната Дума на Русия Алексей Пушков заяви, че Русия за срок от една година прекъсва всички контакти с Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщи РИА Новости.

Контактите ще продължат само с отделни депутати на равнище национални парламенти. Алексей Пушков уточни, че официалните контакти с ПАСЕ са прекъснати до края на 2015 годна, което подразбира, че и специалните мисии на Съвета на Европа също няма да могат да идват в Русия.

Напомняме, че миналата седмица с решение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) делегацията на Русия отново е лишена от основните си пълномощия — правото да гласува и да участва в работата на някои ръководни органи на асамблеята, които й бяха отнети след присъединяването на Крим към РФ. Решението действа до априлската сесия на асамблеята.

В резолюцията, приета на заседание на ПАСЕ в сряда, се казва: „Асамблеята постановява да се спре правото на руската делегация да гласува и да бъде представена в Бюрото на асамблеята, в президентския и в постоянния комитет. В същото време тя постановява ПАСЕ да се завърне към този въпрос с цел потвърждаване на двете гореспоменати права на априлската част на сесията през 2015 г. в случай, че РФ демонстрира съществен и значителен прогрес по пътя на изпълнение на изискванията на асамблеята.”

В резолюцията на ПАСЕ също така се осъжда участието на Русия в конфликта в Източна Украйна, съдържа се изискване незабавно да се освободи от московски затвор украинският летец Надежда Савченко, която на територията на РФ е обвинена в помагачество за убийство на руски журналисти.

Русия на свой ред заяви прекратяването на участието си в дейността на ПАСЕ, а също така анулира своето предложение под егидата на асамблеята да бъдат изпратени посетители при Савченко.

Освен това делегацията на Държавната дума заяви, че в края на 2015 г. ще бъде разгледан въпросът за окончателно излизане на Русия от Съвета на Европа. Според ръководителя на руската делегация Алексей Пушков решението за излизане ще бъде взето „в зависимост от политическата ситуация, която ще бъде създадена тогава”.

За готовността на Русия да напусне Съвета в случай на отказ да бъдат възстановени правата на руската делегация говори и председателят на Държавната дума Сергей Наришкин.

През април миналата година във връзка с присъединяването на Крим към РФ руската делегация в ПАСЕ беше лишена от своите пълномощия: право на глас, участие в заседанията на уставните органи и в мониторинговата дейност.

Руската делегация определи тази мерки като дискриминационни и напусна предсрочно априлската сесия на ПАСЕ. Оттогава до края на миналата година делегацията на Русия не е участвала в сесиите.

В понеделник според регламента на ПАСЕ пълномощията на всички национални делегации бяха препотвърдени, но въвеждането на санкции за делегатите — руски парламентаристи — беше инициирано отново. Въпросът за пълномощията на руската делегация беше внесен за отделно обсъждане в сряда. Компромисният вариант на решението, при което на Русия се връща правото на глас в ПАСЕ, не беше приет от мониторинговия комитет на асамблеята с превес от един глас (34:35)

Според заместник-ръководителя на руската делегация Леонид Слуцки в този случай Русия прекратява участието си в заседанията на ПАСЕ: „Не ни се иска да губим толкова важно междупарламентарно поле, но в случай, че, както и през април миналата година, отново ни отнемат на практика всички права, смятам, че ще бъде взето решението, по-рано озвучено от Сергей Наришкин, да замразим нашето членство в асамблеята.”