Русия напомни на НАТО за конвенцията от Монтрьо за Черно море

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по отбраната и бивш командващ Черноморския флот на РФ Владимир Комоедов напомни на НАТО за конвенцията от Монтрьо, която ограничава срока на пребиваване на военни кораби в Черно море, предаде ТАСС.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът ще продължи да се адаптира и да увеличава военните си възможности в региона на Черно море, „включително и военноморските си сили, както и средствата за разузнаване и възможността за прехвърляне на подкрепление“.

„Първо, черноморският театър е затворен, всъщност, вътрешното море се съединява само със Средиземноморските проливи“, каза Комоедов.

Той припомни, че „съществуват правила за използването му, има декларация от Монтрьо за това кой, колко и как да пребивава там“. В частност, документът предвижда „пребиваването на не повече от 21 денонощия в Черно море за военни кораби на държави, които не са Черноморски“, припомни депутатът.

„А териториално, разбира се Северноатлантическият алианс ще струпва там сили – в Турция, България и Румъния“, счита Комоедов. „Така че трябва да очакваме усилване на тази групировка (на НАТО)“, съгласи се той. Това обаче, „не означава, че там ще се появят 20,30, 50 кораба“, поясни депутатът.

„Достатъчно са силите, които ще провеждат наблюдение и мониторинг на ситуацията, а след това, изхождайки от създалата се ситуация, ще приемат решения“, предположи Комоедов.

При това той заяви, че за баланса на военноморските сили в региона на Черно море засега е рано да се говори. „Трябва ни още време, за да има баланс. Трябва още много да построим и да заменим, както и да ремонтираме“, отбеляза той, като уточни, че има предвид военноморските сили.