Русия нанесе трети масиран удар по терористите в Сирия

В четвъртък сутринта руската авиация е нанесла трети масиран удар срещу терористите в Сирия, съобщи началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на РФ Андрей Картаполов, предаде ТАСС.

„Днес в 9.00 ч. московско време ВВС на Русия нанесоха трети масиран въздушен удар по незаконните въоръжени формирования на територията на Сирия“, заяви той. Първите два масирани удара на руската авиация срещу терористите бяха нанесени на 17 и 18 ноември.

Вчера сутринта бомбардировачи Ту-95МС са изстреляли от територията на Русия 12 крилати ракети по обекти на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия, включително и по щаб-квартира на групировката в град Идлиб.

„Поразени бяха складове за горивно-смазочни материали, завод за производство на взривни вещества, команден пункт и щаб-квартира на организацията ИДИЛ в град Идлиб“, уточни Картаполов. По думите му, атаката срещу обектите на терористите в сирийските провинции Алепо и Идлиб е била проведена от 09:00 до 09:20 ч. московско време.

Ескадрила далечни бомбардировачи Ту-22М3 е атакувала шест обекта в сирийските провинции Ракка и Дейр ез-Зор. „Поразени бяха обекти за нефтопреработка, принадлежащи на терористите на територии, контролирани от организацията ИДИЛ, склад с боеприпаси и цех за производство и ремонт на минохвъргачки“, заяви генералът. Атаката е била проведена от 16:40 до 17:30 ч. московско време.

Дислоцираната в Сирия руска ударна авиация вчера е трябвало да извърши 100 бойни полета за унищожаване на 190 обекта на терористите. „Към 17.00 ч. московско време са извършени 60 полета и са унищожени 138 обекта“, съобщи Картаполов. „ВКС на Русия продължават да нанасят масирани въздушни удари по терористите съгласно плана за въздушната операция“, добави той.

Терористите в Сирия понасят огромни загуби в резултат на масираните въздушни удари на руските Въздушно-космически сили, заяви още генералът. „Постъпи информация, че през нощта срещу 18 ноември членове на бандитското формирование „Шам Талибан“ организирали извозване на тялото на командира си Амад Зия, унищожен в района на планината Джуб ел-Ахмар. Останалите бандитски групи, действащи в този район, спешно поискали подкрепление предвид големите загуби в живата сила“, разказа Картаполов.

„Според данните, с които разполагаме, във връзка с големите загуби и невъзможността да бъдат погребани всички унищожени участници в бандитските формирования в съответствие с повелите на исляма, полевите командири на ИД са взели решение да хвърлят телата на най-обикновените бойци в канализационните ями“, каза още генералът.

За да бъдат скрити истинските загуби вследствие на руските авиоудари, убитите и ранените ислямисти се пренасят през тъмната част на денонощието. Терористите се опитват тайно да извозят труповете от южните предградия на Алепо към населения пункт Хан ел-Асал, съобщи още Картаполов.

Руските военни извършват проверка на унищожаването на важни обекти на терористите в Сирия с помощта на спътници, а информацията за загубите сред терористите получават от сирийската армия. По думите на генерала, ефективността на ударите, нанасяни от руската авиация се оценяват въз основа на данните за обективен контрол, получени от самолети и дронове. „Поразяването на най-важните обекти допълнително се проверява чрез даннине от космическото разузнаване. А информацията за загубите в живата сила на терористите ние получаваме от сирийската страна“,  каза Картаполов.

Управлението на бандитските формирования в редица сирийски провинции е напълно нарушено в резултат на масираните въздушни удари на ВКС на РФ, разказа още началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия. „В резултат от понесените загуби напълно е нарушено управлението на бандитските формирования, действащи в провинция Хомс. Ние регистрирахме случаи на отказ от изпълнение на поставените им задачи“, каза той.

По думите на Картаполов, терористите, подчинени на командира Абу Масаба ас-Сури от състава на групировката „Джабхат ан-Нусра“ не са изпълнили задачите по унищожаване на въоръжените сили на Сирия в района на селището Дейр-Хана. „Полевият командир с прозвището Абу Хусан е нарушил заповедта на ръководството и е отказал да се придвижи с групата си в района на селището Тел-Бис в провинция Хомс“, разказа генералът.