Русия намали зависимостта си от международните платежни системи

Картовите операции на руските граждани вътре в страната започват от днес да се обработват от Националната система за платежни карти (НСПК), създадена, за да гарантира, че РФ не е отрязана от световния пазар на плащанията. Въпреки тази глобална промяна, гражданите няма да усетят разлика при използването на картите си, уверяват експерти.

Visa и MasterCard трябва да прехвърлят обработката по вътрешните операции на територията на РФ, изпълнявайки изискванията на закона да националната платежна система. Те трябваше да направят това до 31 октомври 2014 г., но след това сроковете бяха удължени до началото на второто тримесечие на 2015 г.

Анализаторите, анкетирани от РИА Новости, не виждат нищо обезпокоително в това, че Visa не е успяла да превключи руския трафик на транзакции на НСПК. Те са убедени, че обслужването на картите Visa  в Русия не би следвало да пострадат от това, тъй като не са налице никакви технически причини. Впрочем, ЦБ на РФ уверява, че процесът на влизане на Visa в НСПК ще бъде завършен в близките месеци.

Visa и MasterCard са различни платежни системи с различна бизнес политика и структура на управление, затова и скоростта на приемане на решенията е различна, поясни заместник-управителя на „МДМ Банк“ Станислав Даниш.

Най-голямата банка в Русия – „Сбербанк“ вече е започнала да изпълнява своите плащания през НСПК не само по картите MasterCard, но и по Visa. В ЦБ съобщиха, че „Сбербанк“ ще завърши превода на транзакциите по картите MasterCard за обработка в НСПК през първата половина на април.