Русия: Най-новият британски боен кораб е лесна мишена

Русия: Най-новият британски боен кораб е лесна мишена

Публикувано от:

Най-новият новият боен кораб на британския военноморски флот “Кралица Елизабет” е лесна мишена, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

Високопоставеният служител на силовото ведомство в Москва отговори задочно на военния министър на Обединеното кралство Майкъл Фалън. Наскоро пред лондонския вестник The Telegraph той заяви, че руснаците ще завидят на Великобритания заради “Кралица Елизабет”. Фалън направи сравнение на “Кралица Елизабет” с “Адмирал Кузнецов”, като нарече руския самолетоносач “остарял”.

“Заявлението на ръководителя на британското военно ведомство Майкъл Фалън относно превъзходството по външна красота на новия самолетоносач пред руския самолетоносач “Адмирал Кузнецов” демонстрира крещящото му непознаване на военноморската наука”, подчерта Конашенков.

Той отбелязал, че британският самолетоносач без странична помощ можело от него само да излитат самолети, като е заобиколен от плътна защита от защитаващи го военни кораби, подводници и помощни плавателни съдове.

“Затова, за разлика от самолетоносача “Адмирал Кузнецов”, който е оборудван със зенитно оръжие, оръжие за борба с подводници и, най-важното, противокорабно ракетно въоръжение “Гранит”, британският самолетоносач е само удобна огромна морска цел”, подчертал говорителят на руските военни.

Конашенков заключил, че “с оглед на това, в интерес на британския кралския флот е в открито море да не демонстрира “красотата” на своя самолетоносач по-близо от няколкостотин мили от “далечния роднина”.

По-рано беше съобщено, че най-големият кораб на Кралския военноморски флот – самолетоносачът “Кралица Елизабет”, за първи път от произвеждането му е бил пуснат на море през миналия понеделник.