Русия набира космонавти за полет до луната

„Роскосмос“ обяви набор на космонавти за първите полети на новия кораб „Федерация“, както и за Луната, соъбщи първият зам.-шеф на държавната корпорация Александър Иванов, съобщи ТАСС.

„Набирането започва днес и ще продължи до края на годината. Трябват ни 6-8 човека“, поясни Иванов.

Участниците в конкурса ще преминат през няколко етапа – подбор по образование и професионална пригодност, медицински изследвания, психологически тестове и спортна подготовка. В екипа ще се подбират руски граждани на възраст над 35 години с инженерно, научно или летателно висше образование и опит в работата. С приоритет ще са хората, които имат опит в руската авиационна и ракетно-космическа техника. Те трябва да знаят и английски език, както и да могат да работят добре с компютърна техника.

В момента в руския космически отряд има 30 човека, от които 14 нямат опит с космически полети. Осем са летели по веднъж, четири – по два пъти, двама са били в орбита три пъти, а космонавтите Фьодор Юрчихин и Генадий Падалка имат съответно 4 и 5 полета.

58-годишният Падалка е световен рекордьор по обща продължителност в космоса с 878 дни. Той е и най-възрастният руски космонавт. Най-младият човек в екипа е 32-годишният Иван Вагнер.

Това е 17-ото набиране на кадри в руския отряд космонавти. Последното беше през 2012 г., като тогава за първи път беше открито и в него можеше да кандидатстват не само военни летци или сътрудници на ракетно-космическия бранш. Тогава бяха набрани 8 човека, 6 от които и сега са в космическия отряд.

В Центъра за  подготовка на космонавти ще се проведе заседание на Главната медицинска комисия, на което лекарите трябва да одобрят основния и дублиращия екипаж за предстоящия полет до Международната космическа станция. В основния екипаж, стартиращ на кораба „Союз МС-04“ на 20 април, влизат руснака Фьодор Юрчихин и американеца Джек Дейвид Фишер. Техни дубльори са Сергей Рязанский и Рандольф Джеймс Брезник.

Източник: Икономист