Русия може да регулира отношенията между Украйна и ВМФ

Москва вече има  възможност да влияе на украинските органи за набиране на средства от други източници. Според действащи споразумения, на Киев предстои внимателно да следи за нивото на държавния дълг, иначе руските власти може да поискат предсрочно погасяване на облигациите, съобщи „Вести” на тв канала „Русия 24”.

В биеналето на двугодишните еврооблигации  в обем на 3 млрд.  долара, които Русия придоби в качество на икономическа помощ на Украйна в края на миналата година, се забелязва предела на нивото на държавния дълг  60%  на Украйна по отношение на номиналния размер на брутния вътрешен продукт.

Ако това ниво бъде превишено, то Русия ще може да поиска предсрочно погасяване на задълженията. През 2014 година на Украйна предстои да погаси  5.874 млрд. долара, а по задълженията си към МВФ още 2.881 млрд. долара.

Държавният дълг на Украйна се състои от 73,078 млрд. долара, а падането на курса на гривната спрямо долара, само по себе си ще увели дълга. Фактически, такива задължения позволяват да се влияе на дълговата политика на Украйна. Ако Киев продължи активно да привлича кредитни ресурси на МВФ, то си струва да предвиди погасяването на дълга от 3 млрд. долара още тази година, а това ще увеличи обема на изплащанията  на над 51 %.

В случай, че  украинските власти откажат да изплатят тези облигации при поискване, ситуацията ще се счита от инвеститорите като дефолт, а това означава, че процесът за по-нататъшно привличане на кредитни финансови ресурси  ще  стане по-сложен, а обслужването на дълга – по-скъпо.