Русия може да разположи ракети на Изток в отговор на разгръщането на ПРО в Корея

Русия може да разположи в източната част на страната ракетни подразделения с радиус на ракетите, достигащ  до зоната на разполагането на системата за ПРО в Южна Корея. Това заяви пред РИА Новости в петък първият зам.-председател на комисията по отбрана на Съвета на федерацията на РФ Евгений Серебренников.

„Ние ще имаме предвид решението за разполагане от американците на ПРО в Южна Корея при военното ни планиране. Съвместно с Министерството на отбраната ще бъдат изработени конкретни решения за усилване на влиянието в тази насока, включително и чрез разполагането на ракетни и наземни подразделения“, каза той.

Серебренников подчерта, че тези подразделения могат да бъдат разположени на всяко място „предвид радиуса на ракетите за достигане на зоната, където е разгърната ПРО в Южна Корея“.

Сенаторът отбеляза, че предишните планове за възстановяване на военната база на Курилите, предвид разполагането на ПРО, „могат да бъдат изпълнени в по-близки срокове“.

Серебренников отбеляза още, че вече се приемат мерки за увеличаване на сигурността на Русия от възможните заплахи. Преди няколко дни сенаторът е присъствал на мероприятия по разполагане на зенитно-ракетен полк край Абакан и Хакасия.

Говорейки като цяло за решенията, които могат да бъдат приети от Русия за увеличаване на сигурността й, депутатът подчерта, че „това е цял комплекс от мерки, които ще бъдат изработени от Генералния щаб“.