Русия може да получи единия Mistral

Властите във Франция може да предаде на Русия десантния кораб тип Mistral идните дни, предаде „Интерфакс“.

Заповедта за предаването на кораба ще дойде от Елисейския дворец следващата седмица“, казва източник на агенцията и уточнява, че корабът ще е готов за предаване на руснаците в началото на март. Успехът на срещата в Минск позволява на Франция да запази статута си на надежден доставчик на въоръжение, допълва източникът.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда Москва да получи два хеликоптероносача клас Mistral за 1,2 млрд. евро. Случаят предизвика дипломатическо-военни усложнения, след като миналата есен френският президент Франсоа Оланд реши да обвърже доставката на корабите с политическото уреждане на кризата в Украйна и забави предаването на първия готов кораб – „Владивосток“.

Днес на втория кораб – „Севастопол“, е заработил блокът за автоматична идентификационна система AIS.

Сигналът на хеликоптероносача „Севастопол“ – втория кораб от серията „Мистрал“, построен от френската компания STX France за военноморските сили на Русия се появи в автоматичната идентификационна система AIS.

Системата AIS се използва в корабоплаването за идентифициране на кораби, техните габарити, курса и други данни с помощта на радиовълни. Включването в системата на „Севастопол“ може да свидетелства за готовността му да излиза в открито море.