Русия модернизира Су-34

Руското министерство на отбраната ще модернизира многоцелевите изтребители-бомбардировачи Су-34, които се представиха доста добре по време на участието на ВКС в Сирия. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на РФ Юрий Борисов, предаде РИА Новости.

„Планираме след известно време да модернизираме самолета: да удължим експлоатационния му ресурс и да увеличим броя на авиационните средства за поразяване. Към самолета има много голям интерес от страна на нашите въоръжени сили и той има доста добро бъдеще „, заяви Борисов.

В допълнение той съобщи, че договорът за доставка на Су-34 за ВКС на Русия, подписан до 2020 г., ще бъде изпълнен предсрочно. Борисов изтъкна също, че с течение на времето към самолета „вече започват да проявяват интерес различни чуждестранни клиенти.“

Серийното производство на самолета започва през 2007 г. и официално е приет на въоръжение през 2014 г. Във ВКС на Русия се експлоатират около 80 такива машини. В рамките на сега действащата програмата за въоръжението на ВКС трябва да получат 124 самолета до 2020 г., а по-късно обемът на доставки може и да се увеличи.