Русия ли избра кой да бъде президент на САЩ

Репортаж по тв BiT:

Вчера в „Жива връзка“ ви разказахме за достойните за годините от Студената война сюжети между САЩ и Русия, които се разиграват в момента. Всичко започна от един доклад на ЦРУ и породилите се съмнения, че руска хакерска атака може да е предопределила резултатите от изборите.

Появиха се подозрения, че зад всичко стои Владимир Путин, който е направил така, че по-удобният за него президент да се настани в Белия дом, а именно Доналд Тръмп. ФБР дори нарече киберинициативата с кодовото име „Степно гризли“ – достойно да бъде включено в някой филм за отношенията между двата идеологически противника. Наистина ли обаче Русия си е избрала следващия американски президент.

Настоящият държавен глава Барак Обама побърза да вземе мерки срещу руските интереси, независимо че засега конкретни доказателства липсват. А Доналд Тръмп каза, че всичко това е измислица на демократите, които не могат да преодолеят загубата на изборите. Но остава въпросът накъде ще се развият отношенията между Америка и Русия след като Доналд Тръмп официално встъпи в длъжност след броени дни.

Барак Обама скоро няма да бъде президент на Америка, но в последните седмици на поста със сигурност не се е отказал да взима решения. Без да е напълно ясно кой хакна имейлите на демократите, Обама обвини Русия в намеса по време на изборите и въведе санкции, които сам определи като необходими и и адекватни.

Той прати обратно към Москва 35 дипломати след като още преди скандала кибератаките беше отправил предупреждения към руското правителство за нарушение на международните норми за поведение. Владимир Путин не се впечатли особено от действията на своя западен колега и каза, че няма да гони никого – напротив. Дори щял да покани децата на американските дипломати в Русия на нова година в Кремъл.

Дали обаче действията на Путин не са изключително премерени с оглед на това, че след 15 дни на мястото на Обама идва следващият президент на Америка. Милиардерът е известен с това, че се е изказвал с ласкателства за Путин, а наскоро дори го определи като много умен човек, докато руският президент е наричал Тръмп в миналото – изключително талантлив.

По време на предизборната кампания бяха хакнати имейлите на топ партийци от демократическата партия, които разкриха обезпокоителни връзки на Хилари Клинтън с банкерите от Уол Стрийт, както и вътрешни разногласия около нейната номинация за президент.

Тайните служби заподозряха, че целта е била да бъде уронен престижа и доверието към Хилари в полза на Доналд Тръмп. Разбитите имейли бързо бяха качени от сайта Уикилийкс, с което бързо спечелиха одобрението на милиардера и неговите сподвижници.

Вижте повече в следващото видео: