Русия кредитира АЕЦ в Унгария

Русия кредитира АЕЦ в Унгария

Публикувано от:

Унгарският парламент ще гласува днес по въпроса за заем от Русия на стойност до 10 милиарда долара (7,36 милиарда евро) за изграждането на два нови блока на АЕЦ “Пакш” на 100 километра южно от столицата Будапеща, съобщава унгарският бюлетин Hungary Matters, цитиран от РИА”Новости”.

Опозиционната Унгарска социалистическа партия призова в неделя правителството да отложи гласуването до излизането на заключенията на финансовата комисия на парламента. Социалистите в Унгария по традиция критикуват управляващата партия ФИДЕС заради недостатъчните консултации с опозицията по въпроси, свързани със заемите за развитие на атомната енергетика в страната.
ФИДЕС отговаря, че изграждането на новите блокове на АЕЦ ще доведе до по-ниска цена на електроенергията, създаване на нови работни места и икономически растеж, съобщава бюлетинът.
Условията по този кредит са по-изгодни за Унгария, отколкото банковите и ще доведат до икономия на 600 милиарда форинта (1.96 милиарда евро) зе целия срок на изплащане на дълга от 32 години. ФИДЕС има абсолютно мнозинство в парламента и може да прокарва всички решения без да се съобразява с гласуването на опозицията. 
През януари Русия и Унгария подписаха междуправителствено споразумение, предвиждащо изграждането на два нови блока на АЕЦ “Пакш” . За тази цел Русия ще предостави на Унгария 10 милиарда долара (7,36 милиарда евро) кредит.