Русия, Китай и борбата за Средиземно море

Китай и Русия укрепват стратегическото си партньорство и изпращат сигнал на Запада от Средиземно море. Китай ще се базира там на постоянна основа и заедно с Русия ще засилва там военното си присъствие, което ще позволи да се балансират силите на флота на НАТО.

Така руски експерти коментират геополитическото значение на първите руско-китайски военни учения в Средиземно море. Руският тежък атомен ракетен крайцер „Петър Велики” и китайският стражеви кораб „Янчен” тренират съвместно маневриране и полети на корабни хеликоптери. Ученията стартираха скоро след като същите кораби бяха осигурили безопасно товарене и конвоиране на първата партида химическо оръжие на Сирия от сирийското пристанище Латакия до бреговете на Италия. Върху този факт привлича вниманието политологът Владимир Евсеев:

– Наблюдава се по-нататъшно сближаване на Русия и Китай. Участието на китайски кораба в унищожаването на химическото оръжие е крачка в подкрепа на Русия.

През 2013 година китайски кораби са посещавали пристанищата на Порт Саид в Египет, Пирея в Гърция и Неапол. В посочените пристанища Китай има своя собственост. При това в Неапол принадлежащият на Китай терминал е непосредствено до главната база на НАТО в Средиземно море. Не случайно съвместните учения на Китай и Русия в този регион предизвикват нервозност на Запад, казва политологът Константин Сивков:

– Китай се готви да присъства там на постоянна основа. Той иска да има гаранции, че ресурсите на Близкия Изток, преди всичко енергийни, няма да се окажат под строгия контрол на Запада. А Западът пък се стреми точно към това.

Своите геополитически задачи в Средиземно море Китай планира да решава в партньорство с Русия, казва Константин Сивков:

 – Борбата за този регион, особено източната му част, ще е сериозна, и затова Русия и Китай се готвят да увеличават там на своите групировки. Самостоятелно нито Русия, нито Китай не са способни да създадат достатъчно мощна групировка за противодействие на флота на НАТО, но заедно те са в състояние да решат тази задача.

За тази година са планирани военноморски учения на Русия и Китай в Тихия океан, както и сухопътни военни маневри в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество. Не се изключва, че бойни кораби на двете страни ще бъдат задействани при изтеглянето от Сирия на нови партиди химическо оръжие. Цялата тази военна операция следва да приключи до 5 февруари.

.