Руското министерство на отбраната покани експерти от НАТО за обсъждане на полетите над Балтийско море

Руското министерство на отбраната покани военни експерти от НАТО да проведат консултации в Москва през септември тази година, за да обсъдят военнополитическата обстановка в Европа. Това съобщи в понеделник зам.-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов, предаде ТАСС.

„Военни експерти от НАТО са поканени през септември 2016 г. в Москва за провеждане на консултации в областта на военнополитическата обстановка в Европа“, заяви той.

Министърът поясни, че на 29 юли в руското военно ведомство се е провел брифинг за акредитирани в Москва военни аташета, по време на който те са разказали за резултатите от юлското заседание на Съвета Русия-НАТО. „Въпреки несъвпадащите възгледи и последици от решенията, приети на срещата на върха на алианса във Варшава, от руска страна е изразена готовност за конструктивен диалог по въпросите, представляващи взаимен интерес“, заяви Антонов, като добави, че в министерството на отбраната „извършват щателен анализ на прозвучалите във Варшава решения“.

На заседанието на Съвета Русия-НАТО руската страна е предложила „позитивна програма“ за развитие на взаимоотношенията с алианса, каза още Антонов. По думите му, нейното реализиране би спомогнало за „деескалацията на напрежението и за предотвратяване на инцидентите по линията на съприкосновение на въоръжените сили на страните“.

„В качеството на приоритетна задача в тази сфера Министерството на отбраната на Русия разглежда готовността въз основа на взаимността да осигури полетите на военната авиация над Балтика само с включени транспондери. С тази цел експерти от НАТО и не влизащите в алианса балтийски републики са поканени в Москва за провеждане на консултации и изработване на съгласувани мерки за реализирането на тази инициатива на президента на Финландия Саули Нийнистьо“, добави Антонов.

В началото на юли руският президент Владимир Путин по време на съвместна пресконференция с финландския си колега Саули Нийнистьо заяви, че Русия подкрепя предложението на Финландия за забрана на полетите над Балтийско море за самолети с изключени транспондери.