Русия и Google уредиха свой спор за Android

Руските власти и американският технологичен гигант Google постигнаха споразумение на датиращ от две години спор помежду им във връзка с операционната система Android, предаде БТА и novini.bg

Новината бе съобщена на пресконференция днес от заместник-ръководителя на руската Федералната антимонополна служба (ФАС) Андрей Доценко.

Руските власти обвиняваха Google за това, че изискваше предварителното инсталиране на нейни приложения на мобилни устройства на операционна система Android Съгласно споразумението американската компания ще плати глоби в размер на 439 милиона рубли (7,4 милиона евро) и се задължава да не ограничава предварителното инсталиране на приложения на други фирми.

Случаят датира от 2015 г., когато Яндекс – руска компания, която е собственик на едноименната водеща интернет търсачка в страната и предлага редица приложения – подаде жалба във ФАС срещу Google. Споразумението отговаря на интересите на всички страни, коментира в изявление американският технологичен гигант.

Google сключи отделен търговски договор с Яндекс. Той ще позволи да бъде вграждана руска търсачка в браузъра на американската компания Chrome. След обявяването на споразуменията акциите на Яндекс поскъпнаха с 6 процента на Московската фондова борса.