Русия и Турция се договориха за полет в рамките на „Открито небе“

Руска група инспектори ще лети в небето над Турция в рамките на международния Договор за открито небе. Полетът бе отменен през февруари от турската страна.

Инспекторите ще летят по съгласуван маршрут със самолет Ан 30Б. През февруари Турция отказа договореният по-рано полет под претекст, че няма съгласуван план за полета. По това време отношенията между двете страни бяха крайно напрегнати заради сваления над турски-сирийската граница руски военен самолет.

Полетите по договора „Открито небе“ се извършват по предварително съгласуван маршрут и в присъствието на специалисти от наблюдаваната страна. Като правило полетите на Русия и страните от НАТО се провеждат на взаимна основа.

Договорът за въвеждане на режим „Открито небе“ е подписан през 1992 година. В него участват 34 държави. Наблюдателните полети се осъществяват над териториите на Русия, САЩ, Канада и европейските страни. Основните задачи на „Открито небе“ са развитие на прозрачността, съдействие на наблюдението, на изпълнението на договореностите в областта на контрола над оръжията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризисни ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации. България също е ратифицирала договора.
Източник:  Actualno.com