Русия и Турция обсъждат изграждането на две нишки от газопровода „Турски поток“

Русия и Турция обсъждат изграждането на две нишки от газопровода „Турски поток“. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия „Россия 24“, предаде РИА Новости.

„Турция е заинтересована от това горивото да постъпва направо, заобикаляйки други транзитни страни, и в рамките на това в „Турски поток“ е предвидена една нишка, като минимум за турските потребители. Тя ще доставя 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Като цяло, в момента ние водим преговори за изграждането на две нишки. Втората ще бъде за европейските потребители, югозападните потребители на европейските страни, която също може да преминава по дъното на Черно море и през територията на Турция“, заяви Новак.

Изграждането на газопровода „Турски поток“ става все по-привлекателно за Турция и Русия заради нарастващите разходи за транзита на газа през Украйна, каза още руският министър.

„Безусловно, разбира се, ако цената на транзита се повиши, както заявяват нашите украински колеги, това ще се прехвърли в цената на транспорта и крайната цена за потребителите на природния газ в Турция“, добави Новак.

error: Съдържанието ни е авторско!