Русия и Световният еврейски конгрес претендират за златото от нацисткия влак

Русия и Световният еврейски конгрес претендират за златото от нацисткия влак

Публикувано от:

Русия и Световният еврейски конгрес претендират за златото от нацисткия влак трезор, открит в Полша, информират руските агенции, цитирани от „Монитор”. Става дума за брониран трен от времето на Втората световна, в който германците най-вероятно са превозвали злато.

Веднага след новината за находката в полския град Валбжих руският юрист Михаил Йоффе заяви пред агенция Спътник, че според международното право съкровището трябва да бъде предадено на Москва, ако се докаже, че то е било откраднато от територията на бившия СССР.

Паралелно с това председателят на Световния еврейски конгрес Робърт Зингер предположи, че златото е принадлежало на загиналите в концлагерите евреи и затова то трябва да бъде върнато на наследниците им.

Полските власти обаче попариха надеждите на Русия и на конгреса, заявявайки, че „по закон всички намерени на територията на Полша ценности се предават на държавната съкровищница”. Това потвърди зам.-министърът на културата и националното наследство Петър Жуховский в интервю за радио Jedynka.

Междувременно официална Варшава заяви, че показанията от радара са потвърдили наличието на брониран влак под земята в района на град Валбжих. Композицията потенциално се намира в подземния нацистки комплекс, познат под името Ризе, изграден по време на войната.

Според полското издание Gazeta Wroclawska, влакът най-вероятно е в изоставен тунел по пътя между Валбжих и Свебодзице. Входът в тунела обаче е затрупан и според източници на полските журналисти разкопките могат да отнемат до половин година. Руски медии пишат, че докрай не е известно какво точно има в трена трезор, съобщава БЛИЦ.

От документи от Втората световна война обаче става ясно, че през 1945 г. по време на отстъплението си от Силезия нацистите наистина са изнесли от Бреслау (днес гр. Вроцлав) с брониран влак около 300 тона злато. Оттогава обаче никой не е виждал това съкровище, а опитите да бъде намерено били безуспешни. Журналистът Том Бауър пък смята, че в нацисткия влак може да се намира легендарната Кехлибарена стая на цар Петър I, която се оценява на 380 млн. долара.