Русия и САЩ започнаха да обсъждат бъдещето на Сирия

Но пречка за това са разногласията по повод бъдещата съдба на сирийския лидер. САЩ се стремят към оставката на Башар Асад и са против оказването на каквато и да е помощ за него, докато властите в Русия не изключват, че ще разгледат въпроса за военна подкрепа.

През социалните мрежи вестник „Коммерсант“ успя да открие руски военнослужещи в Сирия. Един от руските военни, командирован в 720-и пункт за материално-техническо обезпечение (ПМТО) към ВМФ на РФ в Тартус, разказа, че персоналът на обекта в началото на сирийската криза е наброявал няколко души, а сега там се намират над 1 700 специалисти. „Те доизграждат и охраняват обекта, изграждат наново кея“, отбелязва той. Престоят на събеседника на „Коммерант“ в Сирия трябва да продължи три месеца, след което го очаква ротация.

Плановете за развитие на ПМТО в Тартус действително съществуват, заяви източник от Генералния щаб, отричайки, между другото, каквато и да било връзка между модернизацията на обекта и „подготовката за военна намеса“: „Просто ПМТО ще може да приема едновременно кораби от първи (есминец) и втори (голям десантен кораб) ранг от състава на руската средиземноморска групировка“.

На 18-и септември прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков заяви, че Москва може да разгледа молбата на сирийските власти на нейна територия да бъдат изпратени руски войски за борба с терористите от „Ислямска държава“: „Ако такава молба постъпи, то в рамките на двустранното сътрудничество, в рамките на двустранния диалог, тя, естествено, ще бъде разглеждана и обсъждана. Засега, някак си е сложно да се говори хипотетично“.

Доставките на оръжия никога не са прекратявани

Освен това, Русия потвърди оказваната военно-техническа помощ за Сирия и присъствието на руски военни специалисти в страната. Всичките оръжия и техника за Дамаск се доставят в изпълнение на подписани преди това договори – изключително за борба с тероризма и за охрана на собствените граници. Това, както каза министърът на външните работи Сергей Лавров, Москва „никога не го е крила“. Той уточни, че доставките „неизбежно се съпровождат от руски специалисти, които помагат съответното оборудване да влезе в употреба, обучават сирийския персонал“.

Първоначално оказваната руска военна помощ предизвикваше критика от страна на Запада. „Държавността в Сирия, а не персонално Башар Асад се нуждае от подкрепа – контрира официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за телевизия „Россия 24“. – Ако тази страна се превърне във втора Либия, ситуацията ще бъде няколко пъти по-сложна, отколкото положението след свалянето на Муамар Кадафи. Ако Сирия се взриви отвътре, това ще доведе до катастрофални последствия за региона“. А това, според думите ѝ, е пряка заплаха за националната сигурност на Русия.

В последно време критиката се смени с опити да се започне практически диалог с Москва. През последните две седмици държавният секретар Джон Кери три пъти звъня на Сергей Лавров, за да обсъди с него въпросите за борбата с тероризма и бъдещето на Сирия. На 18-и септември се състоя първият от началото на украинската криза телефонен разговор между министрите на отбраната на САЩ и РФ Аштън Картър и Сергей Шойгу.

Освен това, по данни на немски медии, за преговори по въпроса със Сирия през миналата седмица Москва е била посетена от представителна делегация на американските тайни служби („Коммерсант“ не успя да намери потвърждение на тази информация). В интервю за вестник „Билд“ външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер приветства диалога между Русия и САЩ: „В ситуацията около Сирия най-накрая отново се наблюдава движение“.

САЩ започнаха по-добре да разбират целите на Русия

Перспективите пред сътрудничеството за Сирия са усложнени от спора за съдбата на сирийския лидер: САЩ се стремят той да подаде оставка. А Владимир Путин заяви, че Русия „подкрепя правителството на Сирия в противоборството му с терористичната агресия, оказва му и ще му оказва необходимата военно-техническа помощ“.

Ръководителят на Московския център „Карнеги“ Дмитрий Тренин смята, че сътрудничеството между Русия и САЩ в Сирия е напълно реално. „Създаването на широка антитерористична коалиция, за каквато говори Владимир Путин, е невъзможно – американците никога няма да се съгласят да направят Асад свой съюзник – убеден е той. – Но в борбата с „Ислямска държава“ взаимодействието между Русия и САЩ е напълно възможно: например като координация на действията така, че руските самолети и тези на оглавяваната от САЩ коалиция да не се унищожат един друг. Или във вид на размяна на разузнавателни данни – защото врагът е един“.

Експертът подчертава, че за да се изгради такова сътрудничество, действията на Русия в Сирия трябва да са „прозрачни“. „Преди САЩ не разбираха напълно плановете на Русия в Сирия. Те се притесняваха, че Русия може да оказва помощ на Башар Асад в борбата му с опозицията, част от която те самите подкрепят – обяснява Дмитрий Тренин. – Но когато руската страна заяви, че нейните действия в Сирия са насочени към борбата с тероризма, американците станаха по-лоялни“.

Оригиналният текст на материала. Руски Дневник.