Русия и Китай ще изследват далечния космос

Русия и Китай подписаха договор за сътрудничество в областта на изследването на Луната и далечния Космос. За това съобщава пресцентърът на държавната корпорация „Роскосмос“.

На 3 март 2018 г. държавната корпорация „Роскосмос“ и Китайската национална космическа администрация (КНКА) в рамките на протичащия в Токио Международен форум за усвояване на Космоса (ISEF) подписаха споразумение за идея за сътрудничество в областта на изследването на Луната и далечния Космос, а също и за създаване на Център на данните по лунните проекти“ – се казва в прессъобщението.

Отбелязва се, че страните са се договорили да разгледат възможността за взаимодействие по изстрелването на руски орбитален космически кораб „Луна-26“, което, както се очаква, ще бъде случи през 2022 г. Апаратът ще изследва Луната дистанционно, в течение на две години, въртейки се в орбита на височина около 200 км. Два пъти „Луна-26“ ще се спуска на разстояние до 50 км. от повърхността на спътника на Земята за провеждане на детайлни изследвания. След това корабът ще бъде преведен в орбита с височина 500-700 км. за изучаване на космическите лъчи и неутрино ултрависоките енергии.

Както отбеляза в интервю в Russian Today академикът от Руската академия по космонавтика „К. Е. Циолковски“ Александър Железняков, сътрудничеството с Пекин предполага, че на борда на космическия кораб „Луна-26“ ще бъдат поставени китайска апаратура.

Също така Русия и Китай са обсъдили взаимодействието си по проекта на Китай за приземяване в областта на Южния полюс на Луната, планиран за 2023 г.

„Партньорите се договориха за създаването на съвместен руско-китайски Център за данни по лунните проекти и далечния Космос, изразявайки готовност при необходимост да привличат научни и промишлени организации и компании от Русия и Китайската Народна Република (КНР)“ – отбелязват от „Роскосмос“.