Русия и Китай сключиха десетки споразумения за сътрудничество

В хода на официалната си визита в Пекин президентът на Русия Владимир Путин се срещна с председателя на КНР Си Дзинпин и други представители на ръководството на страната, съобщи РИА „Новости“, цитирана от „Руски дневник“.

Приоритетно внимание в хода на преговорите традиционно беше отделено на въпроса за укрепване на сътрудничеството в икономическата сфера и преди всичко в енергетиката. Страните обсъдиха създаването на зона за свободна търговия между Китай и Евразийския икономически съюз и участието на Китай в проекта за високоскоростна железопътна магистрала Москва-Казан.

Двете страни подписаха солиден пакет от споразумения, които засегнаха най-различни аспекти на сътрудничество – от космоса и енергетиката до туризма и доставката на зърно за Китай.

По отношение на международната политика Русия и Китайпредставиха много близки гледни точки, което беше отбелязано от руския лидер. Владимир Путин обеща двете страни да продължат да координират стъпките си в рамките на такива организации като ООН, ШОС и БРИКС.

От своя страна Си Дзинпинподчерта, че са проведени „много съдържателни работни срещи и много дълбока дискусия, която е завършила с резултати и договори, а това осигурява движение напред.“

Си Дзинпин изрази увереност, че Русия и Китай са способни да постигнат големи успехи в търговията, инвестициите в селското стопанство, енергетиката и сферата на високите технологии. Китайският лидер обърна внимание и на факта, че стратегическото партньорство между Русия и Китай внася сериозен принос за развитие на регионалната и международната политика.

Си Дзинпин съобщи, че с общи усилия товарооборотът между двете държави през януари 2016 г. е бил на стойност $25 млрд.

Владимир Путин съобщи, че обемът на доставки по руско-китайския нефтопровод нараства, а газопроводът „Силата на Сибир“ трябва да заработи на пълна мощност през 2020 г. Освен това двете страни преговарят за доставки на газ от Русия по западния маршрут. Китай увеличава участието си в най-големия руски проект за производство на втечнен природен газ „Ямал СПГ“.

В областта на икономиката, която Владимир Путин нарече „локомотив на деловите връзки между двете държави“, в хода на визитата бяха подписани пет документа.