Русия и Китай обсъдиха общия си път

На 8 май в Москва пристигна председателят на КНР Си Дзинпин, който е поканен на Парада на Победата, предаде телевизия „Звезда“. Веднага след пристигането си в руската столица китайският държавен глава отиде в Кремъл, където бе посрещнат от руския си колега Владимир Путин.

Президентите на двете страни обсъдиха развитието на двустранното икономическо сътрудничество. В частност, обсъдено бе строителството на високоскоростната магистрала „Москва-Казан“, която в бъдеще се планира да бъде продължена до Пекин. Китай ще инвестира в този проект около 300 млрд. рубли. Общата стойност на строителството на магистралата е над един трилион рубли. Очаква се по новото трасе да може да се стигне до столицата на Татарстан само за 3,5 часа.

Другото важно споразумение, което бе обсъдено, е увеличаването на стокообмена между двете страни до рекордните 100 млрд. долара.

Една от основните теми на преговорите бе 70-тата годишнина от Победата.

„В резултат от Втората световна война Съветският Съюз и Китай са оказаха най-пострадалите държави. Най-много граждани са загинали в нашите страни, както в СССР, така и в Китай“, отбеляза Путин.

На свой ред  Си Дзинпин призна, че присъствието на тържествата в Москва по случай Деня на победата е негова отдавнашна мечта.

„Аз съм щастлив – сбъдна се мечтата ми да присъствам на празника на нашата обща победа над фашизма и милитаризма. През тези години Китай е бил основен фронт на Втората световна война в Азия. Именно през тези години между нашите народи се установи здрава бойна дружба. Ние отдаваме дължимата почит, за да не се повтаря трагедията на войната, и заедно създаваме общия мир“, каза китайският председател-

Очаква се днес в руската столица да пристигнат представителите на още 16 държави.