Русия и Индия се споразумяха за по-широкото използване на националните валути при взаимните плащания

Русия и Индия се споразумяха за по-широкото използване на националните валути при взаимните плащания. Това заяви руският президент Владимир Путин след преговори с индийския премиер Нарендра Моди в Ню Делхи.

Русия по-рано се договори за преминаване на разплащанията в национални валути и с редица други държави, в това число Китай, Виетнам и Турция.

Русия и Индия възнамеряват да увеличат инвестиционното си сътрудничество, в частност, в областта на телекомуникациите. „Ние ще окажем съдействие за създаването на индийския мобилен оператор”, подчерта Путин.

Двете страни се договориха да ускорят преговорите по създаването на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и Индия. „Господин премиерът спомена за възможността за построяване на особени отношения между ЕАИС и Индия. Ние се договорихме да продължим консултациите по сключване на договора за ЗСТ”, заяви руският президент.

На свой ред Моди отбеляза, че Русия ще остане ключов партньор за Индия във военно-техническото сътрудничество. „Дори днес, когато пред Индия се открива по-широк избор, Русия ще продължи да бъде нашият най-важен партньор в областта на отбраната”, подчерта Моди.

„Съвместно с президента Путин ние обсъдихме широкия списък от нови проекти на отбраната, както и това, как да съгласуваме отношенията си в областта на отбраната със собствените си задачи на първо място, включая и условието „Направи в Индия”, поясни Моди. Според него „Русия е предложила пълното производство в Индия на един от най-съвременните и усъвършенствани хеликоптери, както и възможността за износа му от страната. Хеликоптерът може да бъде използван както за военни, така и за граждански цели”, каза още индийският премиер.

Путин отбеляза, че „са определени плановете за строителство в Индия на повече от 20 атомни енергоблока, за сътрудничество при оборудването на АЕЦ по руски дизайн в трети страни, както и за съвместния добив на уран, производството на ядрено гориво и утилизацията на отпадъците”. Русия и Индия „преминаха към ново ниво на сътрудничество. Това е не просто търговия със стоки, услуги и технологии, това е създаване на цял нов атомен отрасъл за Индия”.

По думите на Моди, възможностите за двустранно сътрудничество в атомната енергетика „включват най-малко още десет енергоблока с най-високите в света стандарти на надеждност”. При това става дума за производството на оборудване и компоненти в Индия.

Що се отнася до строителството на новите блокове на АЕЦ „Куданкулам“, то „днес ние работим над създаването на следващите три блока по хиляда мегавата всеки”, каза още Моди.