Русия и Египет подписаха редица документи за сътрудничество

След преговорите в Кайро руският президент Владимир Путин и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси подписаха редица документи, в това число и за сътрудничество в областта на атомната енергетика.

Подписаното споразумение се отнася не само за строителството на АЕЦ в Египет, но и за създаването на нов атомен отрасъл в страната, заяви руският държавен глава.

Москва и Кайро ще продължат военно-техническото си сътрудничество в днешните условия, каза египетският президент. „Ние потвърдихме с президента Путин, че ще продължим военното си сътрудничество в създалите се днес условия“, каза той.

„Ние затвърдихме ясния си стремеж да противодействаме рамо до рамо на съвременните предизвикателства, в това число и на тероризма, – подчерта египетският лидер. – Ние също така отбелязахме, че борбата с тероризма трябва да се води във всички направления, в това число и в идеологическата област и в социално-икономическата сфера“.

Руският президент разчита на продължаването на междусирийския диалог, започнат в Москва. „Аз информирах египетския президент за това, което успяхме да постигнем при срещата между сирийската опозиция и представителите на правителството на Асад в Москва, – каза Путин. – Разчитаме на това, че ще се състои и следващ кръг на такива преговори, който в крайна сметка, надявам се, ще доведе до мирното разрешаване на ситуацията в Сирия“.

Руският президент покани египетския си колега на официална визита в Русия.