Русия и Египет обсъждат договора за доставка на оборудването за „Мистрал“

Русия и Египет обсъждат детайлите на договора за доставка на Кайро на системите за връзка и управление за хеликоптероносачите тип „Мистрал“. Окончателно решение, обаче, засега не е прието. Това съобщи представител на Обединената приборостроителна корпорация (ОПК, влизаща в състава на „Ростех“), произвеждаща оборудването, предаде ТАСС.

„Водят се преговори с участието на „Рособоронекспорт“ за доставка в Египет на системи за връзка и управление за хеликоптероносачите „Мистрал“. Те имат сериозен напредък и съществува голяма вероятност корабите да бъдат снабдени с оборудване руско производство. Окончателно решение, обаче, засега не е прието. Обсъждат се детайлите на договора“, заяви представителят на ОПК.

По думите му оборудването, необходимо за Египет, значително се различава по състав и характеристики от апаратурата, изготвена за експлоатацията на хеликоптероносачите в състава на ВМФ на Русия. „Към днешна дата има ясно разбиране за това, че нашите производствени структури са в състояние да изпълнят тази поръчка в срок и в съответствие с всички изисквания на чуждестранния клиент“, поясни източникът.

Готовото оборудване на „Мистрал“-ите вече е било демонтирано и изпратено в Русия. „Отделни блокове бяха разпределени в учебни центрове, а част от апаратурата бе предадена на една от базите на ВМФ“, каза още представителят на ОПК.

Франция сключи договор с Русия за строителството на два хеликоптеронасача тип „Мистрал“ за руския ВМФ през лятото на 2011, припомня ТАСС. През 2014 г. Париж замрази доставката на корабите заради ситуацията в Украйна, а през 2015 г. Русия и Франция се договориха за разтрогване на договора. Според договореностите между двете страни, на Русия бе върната сума в размер на 949 млн. евро, както и монтираното на корабите руско оборудване, след което Франция можеше да разполага с построените кораби по собствено усмотрение. Скоро след това хеликоптероносачите „Мистрал“ бяха купени от Египет.