Русия и България готови да обсъждат газовия хъб

Русия и България готови да обсъждат газовия хъб

Публикувано от:

По време на телефонен разговор между министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и руския енергиен министър Александър Новак е станало ясно, че руската страна е готова да обсъди идеята за газов хъб на наша територия, ако получи това като официално предложение от Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Министър Петкова представи пред г-н Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с „Южен поток”. Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център  край Варна – там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток”. Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.

Петкова е посочила, че Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор. Тя е запознала руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта „Южен поток“.

„За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода”, каза тя. Петкова бе категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Александър Новак е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. Министър Петкова е отговорила, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

„Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция”, подчерта министър Петкова. Тя поясни, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз.

В края на разговора министър Новак получи покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.