Русия и Беларус ще създадат механизъм за въоръжена отбрана на Съюзната държава

Русия и Беларус ще създадат механизъм за въоръжена отбрана на Съюзната държава през следващите две години, съобщи руският военен министър Сергей Шойгу,  публикува news.ibox.bg.

В момента се изгражда единна система за противовъздушна отбрана на Русия и Беларус; както се очаква, бойните дежурства в рамките на тази система ще започнат да се извършват в края на 2016 г. Сега ние говорим за изграждане на механизъм за въоръжена отбрана на Съюзната държава на по-високо ниво.

„Утвърдихме плана за съвместни мероприятия в периода 2016-2018 г., който е насочен към формирането на военната организация на Съюзната държава, създаване на надежден механизъм за неговата въоръжена отбрана“, посочи Шойгу, обобщавайки преговорите между военните министерства на Русия и Беларус. По думите му, страните са обсъдили съвместната охрана на външните граници, взаимните бойни дежурства в рамките на Единната регионална система за ПВО на територията на Беларус, а също така са разгледали въпроса за по-нататъшното модернизиране на системата за редиоелектронна борба.