Русия иска да постигне паритет на НАТО в световния океан

До няколко месеца руското Министерство на отбраната ще изготви окончателна версия на програмата за доставка на оръжия за периода 2018-2025 г.

Едни от ключовите аспекти на руската политика са постигането на паритет със силите на НАТО в Световния океан, както и осигуряването на интересите ? в Арктика. За тези цели страната планира да увеличи мощността на своя флот. Засега планът изглежда далеч не е изпълнен.

„Това, от което се нуждае Русия, са четири самолетоносача, по един за всеки военен флот, както и набор от бойни кораби с подводници, които да ги защитават. Това е идеалната ситуация, но икономическата действителност не ни позволява да правим такива амбициозни планове“, сподели пред Russia Beyond военният анализатор на вестник „Известия“ Дмитрий Литовкин.
Все пак има няколко големи проекта, които са жизненоважни за руския флот.

„Лидер“ – атомният ледоразбивач от ново поколение  

„Арктика е ключът към бъдещето не само за руската, но и за световната икономика. И Москва инвестира много средства в проекти за този регион – вариращи от минодобивни до такива за военната отбрана“, отбеляза Литовкин.
Според него един от основните проекти за икономическото развитие на руската част от Арктика е изграждането на новия атомен ледоразбивач. Неговото име е ЛК-110Я „Лидер“.
Това е един от проектите за „големи пари“, който има за цел да замени ледоразбивачите от съветската епоха, които понастоящем се ползват от руския флот. „Лидер“ ще се движи със скорост от 14 възела през лед с дебелина до 4,4 метра. И всичко това ще бъде възможно благодарение на двата му двигателя с ядрено задвижване.
„Той ще почиства пътя за търговските и пътнически кораби, както и за военните такива. Проходът в леда ще бъде с ширина около 50 метра“, каза експертът пред Russia Beyond.
Водоизместимостта на кораба е между 80 000 и 120 000 тона, като той ще служи и като спасителен кораб по време на операции по Северноморския път.

Плаващи въздушни бази за Руския флот 

Един от дългоочакваните и широко обсъждани руски проекти е този за самолетоносача „Щорм“. Той трябва да стане един от най-големите по рода си в цял свят.
„Щорм“ ще бъде направен според класическите канони на самолетоносачите – няма да разполага с допълнителни палубни оръжия, на борда му ще има само бойни самолети и бомбардировачи. Той ще бъде охраняван и защитаван като 19-те американски самолетоносача – с цяла ескадра от бойни кораби и подводници.
Освен това двата ядрени двигателя РИТМ-200 ще му помагат да се движи със скорост от 30 възела. Водоизместимостта му ще бъде 100 000 тона, а газенето – около 11 метра. Екипажът на „Щорм“ ще наброява около 4000 души.
Освен разходите по строежа му, производителите трябва да създадат и самолети, които да могат да се ползват на борда му. В момента има няколко потенциални кандидата, които биха могли да бъдат адаптирани за ползване от военноморската авиация.
На първо място това е широко обсъжданият изтребител от 5-о поколение Су-57, който в момента преминава през производствени тестове. На второ място е МиГ-35 от поколение 4++, който беше представен през 2017 г. и за първи път се появи публично в небето по време на авиосалона „МАКС-2017“.
Потенциалният флагман на руския флот също се нуждае от специална инфраструктура и докове, които за момента не съществуват. Министерството на отбраната ще трябва да отдели доста средства за тези цели.
Ако руската армия може да си позволи такива проекти – те ще бъдат представени в близките няколко месеца, когато военното ведомство на страната ще изготви окончателния вариант на програмата си за доставка на оръжия за периода 2018 – 2025 г.

Източник: Maritime.bg