Русия има право да дислоцира в Крим до 25 хил. военни

Съгласно споразумението за Черноморския флот, Русия има право да дислоцира в Крим до 25 хил. военни, заяви постоянният представител на Москва в ООН Виталий Чуркин.

„В момента нашите военни в Крим действат така, както считат за нужно, с цел охрана на нашите обекти и предотвратяване на екстремистки прояви, които биха могли да застрашат живота и здравето на гражданите. Може би нашите украински колеги считат тези действия за прекалени, но те обаче са съгласувани с властите в автономна република Крим“, заяви Чуркин.

Ето как постоянният представител на Русия в ООН пък отговори на заявените опасения на колежката си от САЩ Саманта Пауър по отношение на засиленото руско военно присъствие в Крим. „Остава впечатлението, че г-жа Пауър черпи информацията си от американските телевизии. Но това е то демокрацията – гледаш телевизия и се информираш. Опасения обаче изпитват и хората, живеещи в южна и източна Украйна“.

„Представете си следната ситуация: президентът Обама заминава за Калифорния, а в това време Мит Ромни се настанява в Белия дом и Конгресът гласува импийчмънт на Обама. Това би ли било демократично? Защото точно това се случи в Украйна“, каза още Чуркин, който по-рано заяви, че действията на Русия в Крим са напълно адекватни и легитимни, с оглед защитата на руското население.