Русия изрази недоволството си пред ООН от разследванията на престъпленията в Украйна

Русия изрази недоволството си пред ООН във връзка с разследването на големите престъпления, извършени в Украйна през тази година, в това число стрелбата на Майдана, трагедията в Одеса, самолетната катастрофа в Донецк, както и масовите гробове, предаде ТАСС.

„До този момент не са проведени разследвания във връзка със стрелбата на Майдана, масовото убийство на хора в Одеса и други градове в Украйна. Никой не е подведен под отговорност за масовите гробове, открити край Донецк. На практика разследването на катастрофата на малайзийския самолет МН17 също заглъхна”, заяви първият секретар на постоянното представителство на Русия при ООН Алексей Зайцев по време на заседание на четвъртия комитет на Генералната Асамблея на ООН.

Миналата седмица заместник официалният представител на генералния секретар на ООН Фархан Хак заяви пред журналисти, че ООН следят „за хода на всяко едно разследване”, провеждащо се в Украйна. Според него всяка препоръка или загриженост, възникнали в ООН по този повод, е отразена в докладите, които ежемесечно представя изпратената в Украйна мисия за наблюдаване на ситуацията в сферата на човешките права.

Междувременно Зайцев упрекна киевските власти заради отказа им да признаят „на значителна част от населението политическите, граждански и културни права” , като по този начин „правят всичко възможно, за да не допуснат национално примирие”.

Като част от нарушенията дипломатът определи и „забраната за употреба на родния език, изгонването от държавните органи на представителите на регионите и използването на военизирани групировки”. „Върхът на пропагандисткия цинизъм е обявяването на всички жители в източната част на Украйна, които не подкрепят политиката на Киев, за терористи”, подчерта руският представител.

Според него в подобна ситуация „би било странно, ако хората, поставени на практика извън закона, подложени на преследвания и физическо унищожаване, не бяха решили да се защитят”. „В създалата се ситуация да се обвинява в нещо Русия е неуместно, невярно и неконструктивно”, подчерта още Зайцев.

Дипломатът призова да не бъде използвана трибуната на ООН „за неуместни пропагандистки нападки”. „За разлика от редица други държави, подклаждащи незаконната смяна на властта в Украйна, след която последваха хаос и множество кървави събития в страната, Русия от самото начало призоваваше за мирното урегулиране на разногласията и провеждането на общополитически диалог. Русия в голяма степен е способствала за създаването на крехкото примирие, което се установи след минските договорености”, напомни още дипломатът.