Русия изпрати нота до България заради оскверняване на Паметника на съветската армия

Русия изпрати нота до България заради оскверняване на Паметника на съветската армия

Публикувано от:

 Русия е изпратила нота до Министерството на външните работи на България с настояването за разследването на случай на вандализъм срещу Паметника на съветската армия в София.

Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и ИА Кросс.

“Във връзка с инцидента нашето посолство в София изпрати нота до Министерството на външните работи на България с искане за задълбочено разследване на инцидента, привличане на виновните към отговорност и предприемането на необходимите действия за привеждане на мемориала в ред”, посочва Захариева, като допълва: “Ние очакваме официалните български власти да предприемат мерки за недопускане в бъдеще на вандализъм срещу паметници от общата история на Русия и България”, обяви Захарова.

„Формата на оскверняване показва незаконния характер на действията, ниския морал и културно равнище на хората, които са сторили всичко това”, отбелязала още говорителката на руското външно ведомство и отбеляза, че надписът е плод на вътрешнополитически борби в България, които обаче не бива да се отразяват върху подобен монумент.

“Ние смятаме, че вътрешнополитическите разногласия, които съществуват в страната членка на ЕС и НАТО, трябва да бъда предмет на обществен дебат, а не на хулигански актове. Казвам това, защото на тези паметници имаше надписи, които свидетелстват за някои вътрешни политически борби, конкуренция в тази страна”, допълва Мария Захарова.

Според ТАСС паметникът на съветската армия в центъра на София е бил осквернен от вандали. В основата на монумента се появи червен надпис, обвиняващ Българската комунистическа партия (БКП) в тероризъм.