Русия изпрати нота в българското министерство на външните работи

Русия изпрати нота в българското министерство на външните работи във връзка с вандалския акт срещу паметника „Альоша“ в Пловдив, съобщи на брифинг в Москва говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС

„Получихме много въпроси от руски граждани, това беше реакция на възмущение на руснаците от грубия акт на вандализъм, извършен на 21 февруари срещу световно известния паметник на съветския войн освободител в българския град Пловдив“, заяви Захарова. Тя припомни, че и в Русия, и в България, наричат този паметник „Альоша“.

Захарова добави, че „във връзка с грубия вандалски акт“, в българското външно министерство е изпратена нота, в която се изразява „сериозна загриженост на руската страна от циничността на това противоправно действие, извършено в обявения от българското правителство официален ден на почит на борците срещу нацизма в Република България“.

Говорителят на МВнР на РФ съобщи също, че руското посолство в България е „поискало да се вземат изчерпателни мерки за привеждане на мемориала в подходящ вид, щателно разследване на инцидента и привличане на виновните към отговорност“.

Източник: Руски дневник