Русия избра мястото за производство на уникалната президентска лимузина

Всички автомобили от проекта „Кортеж“ ще се създават в Уляновския автомобилен завод, влизащ в групата „Солерс“. Това съобщи пред журналисти руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

„Що се отнася до самото производство, то ще бъде концентрирано в Уляновски автомобилен завод – всички три модификации“, напомни Мантуров.

Партньор в развитието на проекта, в това число и в развитието на бъдещите продажби, ще бъде компанията „РТ-авто“, част от корпорацията „Ростех“. В качеството на инженерингов партньор е компанията Porsche.

Както по-рано стана известно, разработката на проекта на лимузината на руския президент и линията на съпровождащите го автомобили (седан, всъдеход и микробус) в рамките на проекта „Кортеж“ е завършена.

През 2015 г. предстои да бъде разработена работната конструкторска документация на опитните образци и да бъде създаден първият прототип на автомобилите. Президентската лимузина трябва да бъде готова в края на 2017 г. – началото на 2018 г.

„Това ще бъде най-големият, тежък – около 6 тона, но маневрен и свръхмощен автомобил от премиум-клас с двигател от 800 к.с, и най-важното, най-безопасният автомобил в света“, каза Алексей Боровков, ръководител на инженерния център в Санктпетербургския политехнически университет (СПбПУ).