Русия за всеки сезон: 5 дестинации за всяко време от годината

Автор: Иван Широков.

Почти 30 млн. туристи годишно посещават Русия. Повечето предпочитат да идват през лятото, но има много неща, които може да правите и да видите през цялата година. Ето 5 дестинации, до които може да пътувате по всяко време на годината.

В царството на амурския тигър

 

Снимка: Юрий Смитюк / ТАСС

Пътувайте до Далечния Изток и следвайте застрашения амурски тигър през заснежените гори. Много малко от тези големи котки са останали на нашата планета, но професионален водач в Сихоте-Алинския резерват ще ви отведе до места, където шансовете да ги видите са високи.

 Снимка: Юрий Смитюк / ТАСС

Летете до най-големия руски град на Тихия океан – Владивосток и от там си организирайте пътешествие до царството на амурския тигър. Акценти на вашето пътуване ще бъдат отсядане в традиционни руски хижи, сибирски парни бани и изобилие от преходи.

Дати за пътуване: организира се целогодишно

Препоръчителен престой: 9 дни / 8 нощувки

Сочи

Руският южен курортен град Сочи е най-популярната туристическа дестинация за руснаците от десетилетия преди 2014 г., когато на Олимпийските игри заслужи официално тази титла. Сочи се оказа наистина уникално място, което се простира по протежение на живописния бряг на Черно море. В Сочи е възможно да се насладите на субтропичен релакс на плажа и ски в същия ден, тъй като тези възможности са в рамките на 30 минути с кола една от друга.
                   Сергей Фадейчев / ТАСС

Лятото в Сочи е топло и слънчево, затова повечето туристи идват тук от май до септември и предпочитат да си почиват край брега. Други занимания, които може да откриете в Сочи, са трекингът, посещение на природни паркове и плуване в минерални води.

Дати за пътуване: май до септември

Препоръчителен престой: 7 дни / 6 нощувки

 Снимка: Lori/Legion-Media

През зимата Сочи се превръща в посещаван ски курорт с предизвикателства за всеки зимен спортист от начинаещ до професионалист. Освен да карате ски, може да се насладите и на традиционна чаена церемония и да си вземете парна баня.

Дати за пътуване: декември до февруари 

Препоръчителен престой: 7 дни / 6 нощувки

Градовете от Златния пръстен

Замръзнали във времето, градовете от Златния пръстен около Москва са може би най-добре запазеното диказателство за пищното наследство на Русия. От дървените църкви до варосаните стени, тези места са пълни с исторически богатства. Освен това, Златният пръстен е чудесно място за пазаруване на сувенири. Ръчно изработени матрьошки и традиционни руски „платки“ (шалове), изработени от местни занаятчии, са идеален подарък за вашите близки.

 Снимка: Lori/Legion-Media

През лятото е най-добре да разгледате градовете от Златния пръстен с круиз по реката. Ще обхванете повече градове, ще платите значително по-малко, отколкото бихте направили за една обиколка по суша, и ще се насладите на безгрижна речна екскурзия, вместо да се возите в автобус между градовете.

Дати за пътуване: май до септември

Стандартна продължителност на речния круиз: 8 дни / 7 нощувки

 Снимка: Lori/Legion-Media

През зимата Златният пръстен е прекрасно място за традиционно празнуване на Коледа с празнични базари, кънки на лед и прекрасни гледки на покрити със сняг църковни кубета.

Дати за пътуване: организират се целогодишно

Препоръчителен престой на екскурзията по суша: 3 дни / 2 нощувки

Езерото Байкал

Езерото Байкал е задължителна дестинация за пътешествениците от целия свят. Местните го наричат „Свещеното море на Сибир“, което се дължи на уникалните му флора, фауна и кристално чиста вода. Байкал предоставя много възможности за запомняща се ваканция през цялата година.

Снимка: Shutterstock/Legion-Media

През лятото може да прекарате един ден с шаман, който ще ви покаже древни ритуали или може да посетите село Талци – музей на сибирската традиционна архитектура под открито небе.

 Снимка: Shutterstock/Legion-Media

Зимата е перфектна за леден риболов и екскурзии със снегомобил по дебелия байкалски лед. Там ще станете свидетели на магически свят на ледени пещери и изваяни от ветровете ледени скулптури.

Дати за пътуване: организира се целогодишно

Препоръчителен престой: 5 дни / 4 нощувки

Москва и Санкт Петербург

 Снимка: Shutterstock/Legion-Media

Москва и Санкт Петербург са най-големите туристически дестинации на Русия с хиляди туристи от целия свят, които ги посещават всеки месец. Да си направите снимка пред църквата „Св. Василий Блажени“ или да се разходите по дългите коридори на Ермитажа е страхотно преживяване независимо от времето.

 Снимка: Юрий Бедински / ТАСС

Разнообразете сезонните занимания с каране на руска тройка, придружено с дегустация на водка през зимата, или разходка с лодка по река Нева покрай известните петербургски мостове през лятото и ще създадете незабравими спомени за цял живот.

Дати за пътуване: организира се целогодишно

Препоръчителен престой: 7 дни / 6 нощувки

 

Източник: Руски Дневник.