Русия започна изпитания на “Ангара-А5”

Русия започна изпитания на “Ангара-А5”

Публикувано от:

Специалисти от Въздушно-космическата отбрана на Русия започнаха комплексни изпитания на ракетата-носител тежък клас Ангара-А5 на космодрума Плисецк в Архангелска област, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението на командващия на руските ВКВ генерал-лейтенант Александър Головко. Той заяви, че „подготовката към първия пуск върви по график, който е планиран за края на декември”.

Въвеждането на Ангара-А5 ще позволи на Русия, без да замърсява атмосферата на Земята, да извежда в орбита всички видове спътници от руска територия, което ще осигури на страната независим гарантиран достъп до космическото пространство.

В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу награди военни за успешния първи пуск на ракетата-носител лек клас “Ангара-1.2ПП”, който се състоя на 9 юли 2014 г. Ордени  „За воинска храброст” са получили десет руски военнослужещи.

На космодрума Плисецк, министърът заяви, че първото изстрелване на “Ангара” е “предшествано от дълъг и труден път, изминат от зараждането на конструкторските идеи в създаването на най-новите ракети-носител до тяхното прилагане на практика”.