Русия започва строеж на мост към Крим

Строителството на мост над Керченския проток, който ще свърже континенталната част на Русия с Кримския полуостров, възложи руското правителство на компанията „Стройгазмонтаж“, съобщи правителствената информационна служба.

Освен въздушната, Керченският проток между Азовско и Черно море е единствената транспортна връзка между Русия и Крим, която не минава през Украйна. В момента там се използва фериботна линия.

По новия мост ще има шосе и железопътна линия. Той трябва да бъде завършен преди декември 2018 година. Цената на държавната поръчка е 228,3 млрд. рубли (2,9 млрд. евро).

Собственик на компанията „Стройгазмонтаж“ е 63-годишния милиардер Аркадий Ротенберг, посочва Le Figaro. Той заедно с брат си Борис фигурира в списъка на лицата със забрана да влизат на територията на Европейския съюз и САЩ, съставен като наказателна мярка срещу Москва заради политиката й по отношение на Украйна. Forbes оценява богатството на Аркадий Ротенберг на 4 млрд. долара. „На 63 години, мисля преди всичко за равносметката от своя живот. Живея в Русия и нямам намерение да заминавам никъде. Вече съм ходил навсякъде“, заяви Ротенберг неотдавна пред „Коммерсантъ“.

„Стройгазмонтаж“ е главната организация от Групата компании СГМ – един от водещите холдинги в Русия за строителство в нефтогазовия, транспортния и морския сектор“. Тя заема 38-о място в рейтинга на водещите компании в Русия „Експерт-400″ и 35-то място в международната класация на „250 най-големи световни строителни фирми“.