Русия започва мащабно учение на стратегическите си ядрени сили

Русия започва мащабно учение на стратегическите си ядрени сили

Публикувано от:

Въоръжените сили, които оперират руския стратегически ядрен арсенал, ще проведат мащабно учение този месец, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на Министерство на отбраната.

В учението ще вземат участие повече от 4хиляди военни.

Провеждането на учението беше обявено ден преди срещат на върха на НАТО в Уелс.
Агенция РИА „Новости” съобщава, че то ще бъде проведено в Алтай, в Южна Русия, и в рамките му ще бъдат ползвани 400 ракетни установки и различни видове самолети.

Руската агенция се позовава на майора от стратегическите ракетни сили Дмитрий Адреев, който заявява, че войските ще тренират бойни действия срещу неконвенционали сили и високоточни оръжия, както и „провеждане на бойни мисии в условия на блокиране на радио- и електронни сигнали и интензивни вражески действия в зоните, в които са разположени стратегическите войски”.

Той заяви, че ролята на вражески сили ще бъде играна от руски части със специално назначение. В учението ще участват и свръхзвукови прехващачи „Микоян” МиГ-31 и разузнавателни самолети „Сухой” СУ-24МР. Самолетите, включени в настоящото учение, ще бъдат повече от всяко друго досега.

От началото на украинската криза НАТО и Русия увеличиха интензитета на военните си учения. Военен съветник на Кремъл заяви във вторник, че с оглед на рязкото изменение на отношенията със Северноатлантическия алианс, Русия изменя военната си доктрина.

Днес ще започне и учението на НАТО Steadfast Javein II в Германия, Латвия, Литва, Естония и Полша. Учението ще продължи до 8 септември, а в него ще участват 2 хиляди войници от 15 страни, които ще тренират провеждане на бойни действия в извънредни условия.