Русия започва мащабно учение на стратегическите си ядрени сили

Въоръжените сили, които оперират руския стратегически ядрен арсенал, ще проведат мащабно учение този месец, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на Министерство на отбраната.

В учението ще вземат участие повече от 4хиляди военни.

Провеждането на учението беше обявено ден преди срещат на върха на НАТО в Уелс.
Агенция РИА „Новости“ съобщава, че то ще бъде проведено в Алтай, в Южна Русия, и в рамките му ще бъдат ползвани 400 ракетни установки и различни видове самолети.

Руската агенция се позовава на майора от стратегическите ракетни сили Дмитрий Адреев, който заявява, че войските ще тренират бойни действия срещу неконвенционали сили и високоточни оръжия, както и „провеждане на бойни мисии в условия на блокиране на радио- и електронни сигнали и интензивни вражески действия в зоните, в които са разположени стратегическите войски“.

Той заяви, че ролята на вражески сили ще бъде играна от руски части със специално назначение. В учението ще участват и свръхзвукови прехващачи „Микоян“ МиГ-31 и разузнавателни самолети „Сухой“ СУ-24МР. Самолетите, включени в настоящото учение, ще бъдат повече от всяко друго досега.

От началото на украинската криза НАТО и Русия увеличиха интензитета на военните си учения. Военен съветник на Кремъл заяви във вторник, че с оглед на рязкото изменение на отношенията със Северноатлантическия алианс, Русия изменя военната си доктрина.

Днес ще започне и учението на НАТО Steadfast Javein II в Германия, Латвия, Литва, Естония и Полша. Учението ще продължи до 8 септември, а в него ще участват 2 хиляди войници от 15 страни, които ще тренират провеждане на бойни действия в извънредни условия.