Русия започва военни маневри край границата с Украйна

Руската армия започва военни маневри край границата с Украйна в отговор на военната операция на Киев в източните райони, предаде ИТАР-ТАСС.

Маневрите са във връзка с концентрацията на голямо количество украински войски край руската граница и с началото на активната фаза на операцията на украинските сили и екстремисти срещу мирни граждани в Югоизточна Украйна. Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, като поясни, че „Москва е принудена да реагира”.

„В силовата операция срещу мирни граждани в Югоизточна Украйна действа групировка украински войски с численост над 11 хиляди души, всички въоръжени с автоматично оръжие“, каза още Шойгу.

В маневрите ще се включат батальонни и тактически групи войски от Южния и Западния военен окръг на Руската федерация, заяви военният министър. Ще бъдат извършени и „полети по отработване на действия в близост до държавната граница“.

По думите му срещу въпросните мирни граждани действат подразделения на Националната гвардия, „батальони екстремисти“ от „Десния сектор“, а е започнало и създаването на батальона „Донбас“.

Шойгу заяви, че по руската граница действат „мотоманеврени групи, предназначени за извършването на диверсионна дейност“, а от страна на въоръжените сили в операцията участва 17-а танкова и 24-а механизирана бригада, предислоцирани на изток от Западна Украйна.

Според министъра, т.нар. сили за самоотбрана в южните и източните райони на Украйна наброяват малко повече от 2000 човека, въоръжени с около 100 единици автоматично оръжие и няколко десетки ловни пушки.

„Силите явно са неравни“, заключи военният министър на Русия.

Изявлението на Шойгу идва часове, след като руският президент Владимир Путин заяви, че наказателната операция в Източна Украйна ще има последствия за ръководителите й и ще се отрази на отношенията между Москва и Киев.

По информация на украинското Министерство на отбраната до петима проруски сепаратисти са убити, а един украински войник е ранен при операцията на украинските власти за връщане контрола над източния град Славянск.

Представител на ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република пък съобщи, че в областта е обявена мобилизация на привържениците на федерализация на Украйна заради военната операция на украинските власти в Славянск, информира още ИТАР-ТАСС.

„В Славянск започна общовойскова операция. Това значи само едно – гражданска война“, заяви той, цитиран от местни медии.

error: Съдържанието ни е авторско!