Русия е съкратила инвестициите си в американски облигации с над 40% за една година

Русия е намалила инвестициите си в американски облигации с повече от 40 % за една година. Това показва разпространения в понеделник отчет на министерството на финансите на САЩ.

Към април тази година – последният месец, за който са достъпни подробни данни, – Русия разполага с държавни ценни книжа на САЩ за 66,5 млрд. долара срещу 116,4 млрд. през април миналата година. От март до април 2015 г. Русия е продала американски държавни ценни книжа с номинал за 3,4 млрд. долара.

От август 2014 г., след въвеждането на западните санкции срещу Русия, обемът на американските книжа в портфейла на руското правителство постоянно намалява. По обем на инвестициите в американски облигации Русия спадна от 12-то на 22-ро място. Лидер, както и преди, е Китай – той разполага с ценни книжа на САЩ на стойност 1,26 трлн. долара, което е точно толкова, колкото и през миналата година. На второ място е Япония, която е  притежател на американски държавни ценни книжа на стойност 1,22 трлн. долара и също почти не е променила портфейла си.

Като цяло през април чуждите инвеститори държат американския дълг в размер на 6,14 трлн. долара срещу 6,18 трлн. през март 2015г.