Русия е построила 170 км от „Турски поток“

 Русия е построила около 170 км от газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море. Това обяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Успешно се осъществява проектът за строителството на газопровода „Турски поток“, който има за цел да повиши енергийната сигурност на Турция и Европейския съюз като цяло. През май тази година край руското крайбрежие на Черно море започна строителството на газопровода. Към настоящия момент са изградени над 170 км от газопровода“, каза той в Измир.

„Турски поток“ е нов експортен газопровод от Русия за Турция по дъното на Черно море. Той се изгражда на мястото на „Южен поток“, който Русия прекрати заради некоструктивната позиция на ЕС. През май 2017 г. „Газпром“ стартира строителството на морския участък от „Турски поток“.

Първата отсечка от газопровода е предназначена за доставката на „синьо гориво“ за турските потребители, втората – за газоснабдяването на страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка от отсечките е 15,75 милиарда куб.м. газ годишно. Строителството на „Турски поток“ трябва да приключи в края на 2019 г. Русия многократно е подчертавала, че ще започне изграждането на отсечката за ЕС само, ако има гаранции от Брюксел.

Източник: БГНЕС / ТАСС

error: Съдържанието ни е авторско!