Русия е обезпокоена от създаването от САЩ на биологични лаборатории в страните от бившия СССР

Москва изразява загриженост във връзка със създаването от военните ведомства на САЩ на територията на Грузия, Украйна и Казахстан на биологични лаборатории с повишена степен на защита, които могат да бъдат предназначени за производство на елементи за биологично оръжие, заяви пред РИА Новости източник на срещата на експерти от държавите-участнички в Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното унищожаване (КТБО).

„Русия не може да не реагира на това, че военното ведомство на САЩ, всъщност, на границата ни строи биологични лаборатории с висока степен на защита, които могат да бъдат предназначени включително и за производството на елементи за биологично оръжие“, каза той.

Според данни на РФ, подобни биологични лаборатории военното ведомство на САЩ се намират на територията на Грузия, Украйна и Казахстан. При това, самите тези държави не притежават необходимото ниво експертизи в областта на биотехнологиите, за да могат по някакъв начин да гарантират, че на териториите им или от тях „американските военни лаборанти няма да провеждат операции, противоречащи на КТБО“.

„Такива лаборатории се строят с години, те изискват значителен капитал и най-високо ниво на технологиите. Държавите, способни да построят подобни лаборатории се броят на пръсти и ние, естествено, провеждаме плътен диалог, включително и с нашите казахстански партньори, относно това, какво в действителност се случва в този контекст във взаимоотношенията им с военното ведомство на САЩ“, добави събеседникът на агенцията.

Източникът отбеляза, че Русия директно е изразила своята загриженост пред американските си партньори, но не е получила отговори и затова напълно оправдано от международно-правна гледна точка изисква обсъждането на дадените въпроси в рамките на Конвенцията за забрана на биологично оръжие.

„Ние имаме подозрения, че действията на САЩ могат в крайна сметка да нарушат Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното унищожаване“, подчерта той.