Русия е изтеглила 351 млрд. долара от Великобритания

Руски милионери и инвеститори са изтеглили от своите сметки във Великобритания 356 млрд. долара през последните 15 месеца, съобщава The Times.

Според консултантската агенция CrossBorder Capital, ако темпото на изтичане на капитали се запази, тази тенденция ще застраши стабилността на британската лира и ще предизвика сътресение на валутния пазар. Процесът започна след анексирането на полуостров Крим и въвеждането на западните санкции срещу Москва през март м. г., но сега изтичането на капитали се засилва заради опасенията, че след изборите във Великобритания на 7 май ситуацията в страната ще стане по-малко прогнозируема на фона на исканията страната да напусне ЕС. Само през март от Острова са изтекли 24 млрд. долара руски капитали.

„Този финансов кръвоизлив е изненадващ, тъй като Великобритания през последните 35 години винаги е била примамлива дестинация за чуждестранни капитали“, анализира CrossBorder. Единствено при предишните избори през 2005 и 2010 г. са били регистрирани относително скромни изтичания на капитали, но за кратко и не толкова осезаемо, както се наблюдава сега.

Главният изпълнителен директор на инвестиционната консултантска агенция Май Хауел коментира, че резултатите от анализите говорят за тревожната тенденция руските пари да напускат региона на британската лира…„Според мен това е тенденция, предизвикана от несигурната ситуация около изборите. Това е обезпокоително, защото чуждестранният капитал не е твърде летлив. Но сега инвеститорите смятат, че изборите няма да бъдат благоприятни за лирата стерлинга – по-скоро обратното“.

През първите два месеца на годината чуждестранните инвеститори изтеглиха 14 млрд. лири от облигациите с британския държавен дълг и анализаторите смятаха, че започва „бойкот на купувачите“. Но след това нещата се обърнаха и през март чужденци купиха дългови облигации за 28 млрд. паунда. Но в същото време вътрешните инвеститори продадоха облигации за 21 млрд. паунда – според най-новите данни на Royal Bank of Scotland. Тези могъщи приливи и отливи без съмнение ще окажат натиск върху британската лира и ако продължат ще предизвикат нейното обезценяване. В момента британският дефицит по текущата сметка надхвърля 5,5 % от БВП и страната е в сериозна зависимост от чуждестранните инвестиции, за да може да се разплаща.

„Самият факт, че тази тенденция аз отлив на капитали е факт при наличието на слабо търговско салдо ще направи британската лира доста уязвима. Аз смятам, че това ще отслаби паунда“, казва Хауел.

През последните три месеца руснаците са изнесли от Острова общо 68 млрд. долара, но данните на CrossBorder не показват, в каква посока са поели тези капитали. Но консултантската агенция посочва, че основните причини са три: санкциите против Русия, страховете около референдума за независимост в Шотландия и сегашната несигурност около резултатите на изборите във Великобритания.

Според анализи на Royal Bank of Scotland, при евентуална победа на лейбъристката партия и перспективата за увеличаване с около 20 млрд. паунда годишно на държавните заеми изтичането на капитали ще се засили.