Русия е изпитала радиоелектронно оръжие, което няма аналози в света

Русия е изпитала успешно първите в света образци на радиоелектронно оръжие, което няма аналози в света.
Това стана ясно на открита оръжейна изложба „АрмХайтек – 2016“. Новото оръжие е разработка на Обединена приборостроитела корпорация.

Нейни представители разкрили пред РИА „Новости“, че радиоелектронното оръжие работи на нови физически принципи, които му позволяват да неутрализира електрониката на умните оръжия на противника. Новото руско оръжие работи на принципа на насочената енергия. Това му позволява да въздейства на бордовата апаратура на самолетите, безпилотните самолети и на високоточното оръжие.

Образци от новото оръжие са били показани на закрити стрелби пред високопоставени представители на руското военно министерство. Това е станали по време на военно – техническия форум „Армия – 2016“, който се проведе между 6 и 11 септември.
През последните месеци руски военни специалисти вече нееднократно загатват за създаването на нови образци въоръжение. В края на септември директорът на корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“ Борис Обносов намекна за разработки на свръхзвуково оръжие. Тогава той се ограничи само загадъчно да намекне, че вече са извършени някои успешни експерименти.
През пролетта в Русия започнаха изпитанията на свръхзвукови рекети „Циркон“ за руския боен флот. Те трябва да бъдат взети на въоръжение от най-новите атомни подводници от пето поколение от клас „Хъски“. Атомният ракетен крайцер „Петър Велики“ също трябва да получи от ракетите „Циркон“.