Русия е готова за пряк диалог с Швеция с сферата на сигурността

Русия е готова да даде отговори на Швеция на всички въпроси, предизвикващи у нея притеснения във военната сфера, но Стокхолм се отклонява от пряк диалог. Това заяви в четвъртък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изказването на главнокомандващия на въоръжените сили на Швеция Микаел Бюден, предаде ТАСС.

„Ние с недоумение възприехме думите на този високопоставен шведски представител за това, че Русия представлява най-голямата военна заплаха за Швеция“, каза тя. „Създава се усещането, че като добър оркестър много западни страни на практика ежедневно обвиняват Русия за това, че заплашва някого“, добави Захарова.

Превъоръжаването на руската армия няма нищо общо с каквито и да било агресивни намерения по отношение на Запада, добави дипломатът.

Тя припомни, че Москва постоянно чува подобни обвинения от страна на Стокхолм. „В частност, искам да припомня лова на руските подводници, който се разрази на страниците на шведската преса. В резултат всички тези истории се оказаха измислици. Предизвиква съжаление, че именно тези русофобски изказвания на шведските военни се превръщат в нещо обичайно и вечно им се привижда някаква военна заплаха“, каза Захарова.