Русия е готова да сваля американски изтребители в Сирия, ако са заплаха

Военните са на мнение, че несанкционирани удари от страна на САЩ могат да доведат до гибелта на руски офицери. По думите на военните експерти, решенията за унищожаване на неидентифицирани самолети ще се вземат светкавично.

Комплексите за противовъздушна и противоракетна отбрана на РФ в Сирия са в готовност да свалят „всеки неидентифициран летящ обект“ по време на въздушни удари, заяви на 6 октомври вечерта официалният представител на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков.

Подобни изявления бяха предизвикани от „изтичането“ в редица западни медии на информация, че американското правителство обсъжда нанасянето на въздушни удари по позициите на сирийската армия.

Както отбеляза Конашенков, болшинството от офицерите в руския Център за примирие на враждуващите страни работят „на терен“, доставяйки хуманитарна помощ в районите, контролирани от действащото правителство. Освен това, руските военнослужещи участват в преговори с ръководителите на населени места и въоръжени отряди в повечето от сирийските провинции.

„Каквито и да било ракетни или въздушни удари по територии, контролирани от сирийското правителство, ще създадат открита заплаха за руските военни“, заяви генералът.

Той напомни, че защитата на руските съединения във военните бази „Хмеймим“ и „Тартус“ се осигурява от системите за ПВО С-300 и най-новите С-400 с обсег на поражение от 400 км.

„След събитията на 17 септември в Дейр ез-Зор, ние предприехме всички необходими мерки за да бъдат изключени всякакви „грешки“ по отношение на руските военнослужещи и военните обекти в Сирия“, допълни Конашенков.

Ще напомним, че на този ден американските ВВС по погрешка нанесоха ракетно-бомбен удар по позициите на сирийските сили. В резултат на атаката загинаха 62 военни и над 100 бяха ранени.

Да се избегне войната

Според източник на „Руски дневник“ от военно-промишления комплекс, руските радари в Сирия не могат да различават чий изтребител се е озовал в зоната на действие на правителствените войски.

„Американците летят с изключени транспондери (система за определяне на „свой-чужд“ при военните самолети), а освен това ние имаме действащо споразумение за недопустимост на инциденти във въздуха и разграничаване на районите, в които се водят бойни действия. Затова, ако в местата, където работят наши офицери, се появи неидентифициран изтребител или пък по този район бъде изстреляна ракета, решението за спасяване на нашите военнослужещи ще бъде вземано светкавично“, отбеляза събеседникът на „Руски дневник“.

Според думите на главния редактор на списание „Русия в глобалната политика“ Фьодор Лукянов заявлението на ръководството на Министерството на отбраната има за цел да предотврати избухването на война.

„Това е ясно и недвусмислено предупреждение, което е призвано да изиграе възпираща роля. Нашите военни дават да се разбере, че всяка атака срещу тях или сирийските сили ще бъде възприемана като акт на агресия спрямо Русия“, отбелязва експертът.

Той подчертава, че в Пентагона работят професионалисти и разбират последствията от подобни инциденти.

Усилването на руската военна групировка

Миналата седмица Русия прехвърли допълнително в Сирия комплекса за противовъздушна отбрана С-300В4 „Антей-2500“ (по класификацията на НАТО – SA-23 Gladiator).

Това е верижна модификация на системата за ПВО, която е предназначена за прикритие на войските в района на бойните действия.

„Те са пригодени да се придвижват по пресечена местност в колона от бронирана техника – танкове, БТР-и и т.н. Задачата му е да прикрива сухопътните войски в района на бойните действия от ракетни и въздушни атаки“, каза за „Руски дневник“ военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин.

Според думите му комплексът може да унищожава балистичните ракети на противника, които летят към целта със скорост от 2,5 км/сек. на разстояние до 150 км.

Също така, няколко дена по-рано Русия прехвърли в Сирия и фронтови бомбардировачи Су-24 и Су-34.

За предислокация се подготвят и щурмовите Су-25.

Освен това, в средата на октомври в Средиземно море ще бъдат изпратени два малки ракетни кораба, въоръжени с крилати ракети от типа „Калибър-НК“, а също така и самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ с изтребители Су-33 и МиГ-29К/КУБ, и бойни вертолети Ка-52К.

Източник: Руски дневник