Русия е готова да закрие базата си в Кант, ако Киргизстан няма нужда от нея

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е готов да закрие базата в Кант, ако Киргизстан не се нуждае повече от помощта на Русия, пише ТАСС.

„Когато Киргизстан каже, че толкова са укрепили техните Въоръжени сили, че подобна база не им е нужна, в същия ден ще си отидем“, заяви главата на руската държава пред журналисти по време на преговорите с президента на Киргизия Алмазбек Атамбаев.

Путин подчерта, че въпросът за разширение на руския военен контингент в базата в Кант не е обсъждан. „Въпросът за разширение на военния контингент (Руската база Кант), не сме обсъждали“, заяви държавният глава на журналистите по време на преговорите. Той допълни „Ако Киргизстан смята, че е необходимо да стане това, тогава ще го обсъдим“.

„Нямаме никаква необходимост да променяме тук (в Киргизстан) военния контингент“, подчерта руският лидер. По думите му, наличието в Киргизстан на руската военна база Кант е свързано само с едно – обезпечаване на безопасността на самата Киргизстан.

„След като започнахме да разширяваме своите отношения в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност, то от само себе си се разбира, че ще се занимаваме с това, че и по-нататък да укрепват въоръжените сили на Киргизстан“, заяви президентът на Русия, допълвайки, че е обсъдил темата с киргизкия колега на сегашните преговори. „В рамките на експертната работа на ниво Организация на договора за колективна сигурност ще се занимаваме спокойно, ритмично с този въпрос“, заяви той.

Руският президент също предупреди, че Русия няма излишни възможности за издръжка на военни бази в чужбина. „Имайте предвид, че за нас това също са допълнителни разходи“, заяви той.

Припомняме, на 15 май 1992 Армения, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан и Узбекистан подписаха в Ташкент Договора за колективна сигурност. Азербайджан подписва договора на 24 септември 1993, Грузия — на 9 септември 1993, Белорусия — на 31 декември 1993.

Източник: news.bg