Русия е в тройката на най-могъщите страни в света, България е на 76-о място

Русия влезе в тройката на най-влиятелните и силни страни по света според версията на списание US News & World Report, съобщава ТАСС. Русия се нарежда на второ място, отстъпвайки само на САЩ. На трето място е Китай. Четвърти и пети са Великобритания и Германия, сочи проучването.

Според изданието, след САЩ, именно Русия и Китай „се възприемат като най-могъщите страни и влизат в четворката на държавите с най-голям военен бюджет”. За основа за създаването на рейтинга са послужили резултатите от допитване сред 21 300 души от 36 страни по света.

По показателя „сила и влияние” България се нарежда на 76-то място. Само с едно място пред нас е съседката ни Румъния. Унгария се нарежда на 73-то място. Други наши съседки – Гърция и Сърбия, се нареждат съответно на 49-о и 46-о място.

Съобщава се, че званието най-добрата страна в света е получила Швейцария. Оценката е била направена по девет критерия, като туризъм, иновации, социална сфера, култура, темп на растежа на икономиката, възможности за бизнес, общ жизнен стандарт, сила и влияние, а също и исторически наследство.

В този рейтинг Русия се оказа на 27-о място от 80 възможни. На последните места се нареждат Алжир, Иран и Сърбия.

В тази класация България се нарежда на 63-о място. Като цяло по всичките показатели страната ни се нарежда близо до средата на класацията.