Русия е блокирала 450 сайта за финансиране на терористи

Главната прокуратура в Русия е успяла да блокира около 450 интернет ресурси за събиране на средства за терористичните групировки в Сирия и Ирак. Това съобщава началникът на отдела за надзор при изпълнението на законодателството в областта на федерална сигурност, междуетническите отношения, борбата с екстремизма и тероризма прокурор Юрий Хохлов, предаде РИА Новости, цитирана от fbr.bg.

„В момента по искане на Генералната прокуратура са блокирани около 450 ресурса, чрез които са се събирали средства, нужни на терористичните групировки в Сирия и Ирак“, каза той по време на седмата регионална конференция на Международната асоциация на прокурорите за страните от Централна и Източна Европа и Централна Азия.

По думите му надзорното ведомство с повишено внимание се отнася към борбата срещу тероризма и екстремизма в интернет, където в екстремистки сайтове и страници в социалните мрежи са започнали да се появяват електронни финансови реквизити, така наречените „електронни портмонета“, както и данни от банкови карти. Екстремистите предлагат на желаещите посредством тях да превеждат средства за финансиране на незаконната им терористична дейност.