Русия достави оборудване за модернизиране на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“

Руската компания АО „Русатом Сервис“, част от държавна корпорация „Росатом“, успешно достави нов статор на турбогенератора, ротор на турбогенератора, котва на възбудителя и комплект допълнително оборудване за повишаване мощността на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ до 1100 мегавата, пише БГНЕС.

Модернизираното свръхгабаритно оборудване и резервните части към него с общо тегло 685 тона изминаха дълъг път от площадката на завода производител в Санкт Петербург до площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като преминаха няколко разтоварвания и натоварвания, железопътни прехвърляния, плавания по Балтийско и Северно море и по реките на Европа. Сложната логистична операция приключи на 2 декември 2016 г., когато оборудването бе доставено в АЕЦ „Козлодуй“.

Така АО „Русатом Сервис“ изпълни своите задължения по доставката, като дори изпревари договорния срок с 2 месеца. В момента оборудването преминава през входен контрол и се очаква да бъде монтирано в Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ по време на предстоящия му планов ремонт през април 2017 г.

Производител на генераторното оборудване е руското предприятие ПАО „Силови машини“ (Санкт Петербург) – глобална енергомашиностроителна компания, която влиза в десетката на световните лидери по обем на инсталирано оборудване. Това вече е вторият успешен проект за модернизиране на генераторното оборудване на българската АЕЦ, изпълнявано съвместно от АО „Русатом Сервис“ и ПОА „Силови машини“. През 2015 г. бе изпълнена аналогична модернизация за Шести енергоблок, в който новото оборудване се експлоатира повече от година

Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ и АО „Русатом Сервис“ за модернизиране на турбогенератора на Пети енергоблок бе подписан на 30 септември 2015 г.

АО „Русатом Сервис“ е част от електроенергийното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“. Компанията предоставя на чуждестранните АЕЦ с реактори ВВЕР пълния спектър от услуги и доставки, необходими за осигуряване на експлоатацията и ремонта. Компанията присъства практически във всички страни с действащи АЕЦ с ВВЕР извън пределите на Русия.

На пазарите в България, Китай, Иран и Армения АО „Русатом Сервис“ заема лидерски позиции, като се явява основен изпълнител на дейностите по удължаване на сроковете на експлоатация, изпълнението на плановите ремонти и модернизация на оборудването на АЕЦ с ВВЕР. /БГНЕС

error: Съдържанието ни е авторско!