Русия дава 15 млрд. долара на Украйна и сваля цената на газа за Киев с 30%

Русия ще инвестира 15 милиарда долара в ценни книжа на украинското правителство и ще намали с една трета цената на газа, който продава на Украйна, съобщи руският президент Владимир Путин след среща с украинския си колега Виктор Янукович в Кремъл, предаде БГНЕс.

Руският финансов министър Антон Силуанов уточни, че парите ще бъдат инвестирани през 2013 и 2014 г. в облигации, емитирани от Украйна, съобщават руските агенции. Путин съобщи още, че Русия е приела да намали с една трета цената на газа, който изнася за Украйна. Той вече ще й струва 268,5 долара на 1000 куб. м. спрямо над 400 долара в момента.

Той каза още, че въпросът с присъединяването на Украйна към Митническия съюз, ръководен от Москва, каквито опасения имаше проевропейски настроената украинска опозиция, не е бил обсъждан по време на преговорите.

„Предвид проблемите на украинската икономика…руското правителство реши да постави част от резервите си…в ценни книжа на украинското правителство на стойност 15 милиарда долара. Това не е свързано с никакви условия, нито с повишаване, понижаване или замразяване на социалните придобивки, пенсиите, стипендиите или разходите“, заяви Путин, имайки предвид условията, наложени от МВФ, за отпускане на заем на Киев.

„Бих искал да успокоя всички, днес не сме обсъждали приемането на Украйна в Митническия съюз“, заяви Путин. Двете страни обаче са сключили споразумение, предвиждащо премахване на „търговските ограничения“ между двете страни за 2013 и 2014 г. Подписани са били и редица други документи.

Украинската опозиция, която протестира от близо четири седмици срещу отказа в края на ноември на Янукович да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, обвини президента преди визитата му в Москва, че иска да продаде страната на Русия. Властите в Москва се опитват да убедят Киев да влезе в Митническия съюз, в който участват още Беларус и Казахстан..